BLOG

Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?

Door Redactie See All This | oktober, 2016

Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst? Dat is niet alleen een goede vraag, maar ook de titel van een nieuw kinderboek dat een rondreis door de kunst maakt aan de hand van vragen van kinderen. Vragen als: Bestaan er ook lelijke beelden? Waarom is kunst zo duur? Hangt dit niet op z’n kop? Waarom ligt er allemaal fruit? Dit is toch niet af? En dus ook: Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?

In See All This magazine #3 noemden we het boek al, maar bij het ter perse gaan was het er alleen nog in het Engels, onder de titel Why is art full of naked people? And other vital questions about art. Met dit boek in het achterhoofd, interviewden Laura Kemp en Evelien Lindeboom zes kinderen over kunst. Eén van die korte interviewtjes lees je hieronder; de andere vijf vind je in het magazine. En inmiddels heeft uitgeverij Lemniscaat het boek ook in het Nederlands uitgebracht.

Interview met Merijn Kroon (12)

Merijn volgt zelf al zes jaar tekenlessen aan de Artis Ateliers in Amsterdam.

‘Kunstenaars deinzen nergens voor terug’

Merijn Kroon

Merijn Kroon.
Foto: Sanne Glasbergen

Waarom vinden veel mensen kunst belangrijk?

‘Omdat je je gevoelens erin kunt uiten en dat kan niet in heel veel andere dingen.’

Hoe ziet een typische kunstenaar eruit?

‘Je hebt verschillende soorten. Verstrooide kunstenaars, die gooien met verf, maar je hebt ook kunstenaars die echt inzoomen op een klein gebiedje van iets, en dat dan met heel veel details invullen.’

We vroegen ons ook af; waarom zijn er volgens jullie zoveel blote mensen in de kunst?

‘Kunstenaars deinzen nergens voor terug en vinden het niet raar om blote mensen te schilderen of te boetseren.’

Waarom denken jullie dat mensen in het museum zo stil zijn?

‘Het ligt aan het museum. Je hebt van die afdelingen waar veel oude, 17e eeuwse kunst is. Daar zijn de mensen vaak heel stil en serieus. Maar als je bijvoorbeeld een kamer met een wirwar van abstracte kunst hebt, dan straalt dat iets anders uit dan alleen maar stille mensen op doeken. Dan voelen de bezoekers meer vrijheid en gaan ze ook meer praten.’

Van welke kunst word je blij?

‘Ik houd van schilderijen met veel details, maar niet teveel details. Je moet er wel nog echt iets in kunnen zien.’


Kinderboeken over kunst

waarom-zijn-er-zoveel-blote-mensen-in-de-kunstWaarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?
Susie Hodge

Een rondreis door de kunst aan de hand van vragen van kinderen.

Uitgeverij Lemniscaat, 2016

 

 

omslag-kinderboek-wonen-in-een-schilderij-bij-tentoonstelling-alma-tadema-klassieke-verleiding-van-fries-museumWonen in een schilderij
Lida Dijkstra

Laurence is de dochter van de schilder Lawrence Alma-Tadema (1836-1912). Ze woont met haar ouders, zusje Anna, juf, personeel en hond Brio in een groot en bijzonder huis in Londen en vertelt in dit boek hoe het is om de dochter van een beroemde kunstenaar te zijn.

Uitgeverij Wijdemeer, 2016

 

de-grote-van-gogh-atlas

De Grote Van Gogh Atlas
Meerdere auteurs

Vincent van Gogh leefde in een spannende tijd. De moderne wereld was volop in beweging door de opkomst van een wijdvertakt spoorwegnet in Europa. En Vincent bewoog mee! In De Grote Van Gogh Atlas volgen we Vincent langs alle dorpen en steden waar hij woonde.

Rubinstein, 2015

 

 

Reacties op Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?

Theo Bergonje
Zo, echt... de naakte waarheid! Voor kinderen juist onbevangen echt. In de kunst maakt het dat kinderen zich zonder schroom in composities, poezie en beeld kunnen inleven.
laat een reactie achter

Uw beoordeling