BLOG

Muzenkoppels #2 | Arthur Rimbaud & Paul Verlaine

Door Daan Heerma van Voss | juni, 2020

In aanloop naar het verschijnen van het grote ‘Zomer van de Liefde‘-nummer van See All This, delen we elke dag een klassiek muzenpaar. Vandaag: de Franse dichters Arthur Rimbaud en Paul Verlaine.

tekst: Daan Heerma van Voss

De liefdesgeschiedenis tussen Arthur Rimbaud (1854-1891) en Paul Verlaine (1944-1896) kun je op een aantal manieren vertellen, maar misschien is de leukste wel: als soap. Toen Napolean III in 1870 de oorlog aan de Pruisen verklaarde, vluchtte de zestienjarige Arthur Rimbaud uit Charleville naar Parijs. Daar, natuurlijk daar, ontmoette hij de iets oudere dichter Paul Verlaine, die trouwens gewoon getrouwd was met een vrouw, Mathilde. Verlaine bracht Rimbaud onder bij de symbolisten, maar dat ging niet lang goed; men vond het wonderkind arrogant en had snel genoeg van zijn uitbarstingen. Alleen Verlaine leek de jongeling te begrijpen.

Arthur Rimbaud & Paul Verlaine, Brussel, 1873

Grote hoeveelheden absint

Hun relatie werd al snel openbaar, niet in de laatste plaats omdat de twee zich regelmatig lieten gaan, ze dronken grote hoeveelheden absint en schuimden het Parijse nachtleven af. In 1872 verliet Verlaine zijn echtgenote, om samen met Rimbaud rond te reizen, onder meer naar Londen. Daar nam Verlaine zich voor een nieuw leven te beginnen, met nieuwe poëzie en met deze begaafde nieuweling in de poëzie, Arthur Rimbaud, aan zijn zijde. Tegelijkertijd was Verlaine erg bang dat de grillige Rimbaud hem ineens zou verlaten, en dan had hij niks meer, geen gezin én geen nieuw leven.

Paul Verlaine en Arthur Rimbaud

Aantrekken en afstoten

De relatie bleef stormachtig. Aantrekken en afstoten. Ja, nee, warm, koud. (En ondertussen schreven ze onvergetelijke gedichten.) De twee waren befaamde ruziemakers. Tijdens een van hun hoog oplopende discussies, in 1873 te Londen, pakte Verlaine (dronken, bijna delier van de gin) een revolver op, twee schoten. Rimbauds pols werd geraakt, en Verlaine belandde achttien maanden in de gevangenis. Daarna zoekt Verlaine Rimbaud op in Stuttgart, in de hoop hem te bekeren. (Verlaine was in de gevangenis gelovig geworden.) In plaats daarvan verleidde Rimbaud hem een allerlaatste maal.


Mogen we nog van de muze houden? Lees hier.

Koop See All This magazine #18 ‘Zomer van de Liefde 2020’ hier.

Reacties op Muzenkoppels #2 | Arthur Rimbaud & Paul Verlaine

laat een reactie achter

Uw beoordeling