BLOG

For the Love of Art (and each other)

Door Vanya Pieters | februari, 2016

See All This viert de dag van de liefde. Deze tien kunstenaarskoppels delen niet alleen hun liefde voor de kunst, maar beminnen ook elkaar. Niet zelden is, zoals  dat nou eenmaal van kunstenaars te verwachten valt, hun liefde intens en ingewikkeld.

1. Helmut & June Newton (alias Alice Springs)

Toen Helmut Newton June ontmoette in 1946, was hij meteen verkocht. ‘Het was een totaal andere affaire dan ik met andere meisjes had. Die waren er namelijk alleen voor de seks. Met June was er meteen een heel andere dimensie,’ zegt hij in zijn autobiografie. June – ook wel bekend als fotograaf Alice Springs – werd zijn trouwste compagnon en geliefde.  In 2014 toonde zij voor het eerst het werk van haar man en dat van haarzelf in de tentoonstelling Sex and Landscapes. ‘Fotografie zal altijd mijn eerste liefde blijven,’ fluisterde Helmut haar ooit in het oor, ‘maar jij bent mijn tweede.’

Vanaf 17 juni 2016 is een retrospectief van Helmut Newton te zien in Foam.

 

Een zelfportret van Newton met zijn vrouw June en modellen (1981) Paris © Helmut Newton Foundation

Een zelfportret van Newton met zijn vrouw June en modellen (1981) Paris © Helmut Newton Foundation

 

2. Lucian Freud & Caroline Blackwood

Lucian Freud bleef verslagen achter toen de tien jaar jongere Caroline Blackwood hem verliet. Hij begon te drinken en raakte betrokken in gevechten. Tijdens hun kortstondige huwelijk (1953-1957),  legde Freud haar frêle schoonheid vast in meerdere schilderijen. Het stel leefde in Londen een wild en heftig leven, met veel drank (er waren vele bezoeken aan de Gargoyle Club, Colony Room en Wheeler’s Oyster Bar) en would-be lovers, waaronder Francis Bacon, die erg dol was op Freud. ‘Ik dineerde bijna elke avond samen met Francis Bacon gedurende mijn huwelijk met Lucian,’ aldus Blackwood. Ze dronk stevig mee maar realiseerde zich tussen alle nevelen door dat Lucian Freud ‘niet het soort man was om kinderen mee te krijgen’. In 1957 was de scheiding een feit.

 

Girlinbed

Lucian Freud, Girl in Bed (1952)

 

Lady Caroline Blackwood en Lucian Freud in 1949, nadat ze naar Parijs zijn verhuisd

Lady Caroline Blackwood en Lucian Freud in 1949, nadat ze naar Parijs zijn verhuisd

 

3. Araki & Yoko & de kat Chiro

Fotograaf Nobuyoshi Araki (1940) staat voornamelijk bekend om zijn erotische, soms pornografische beelden. ‘Ik zag de vrouwen, door hun vagina’s te fotograferen, als lustobjecten.’ Zijn muze en vrouw Yoko bracht daar verandering in. ‘Voor het eerst fotografeerde ik een vrouw om wie ze was, niet als object.’ Hij fotografeerde haar in haar dagelijkse routines en maakte haar – en kat Chiro – zo tot levend kunstwerk. Toen ze ziek werd was dat geen reden om te stoppen. Hij verzorgde haar met een zelfde  passie als dat hij haar fotografeerde.

Nobuyoshi Araki, Sentimental Journey/Spring Journey (2010)

Nobuyoshi Araki, Sentimental Journey/Spring Journey (2010)

 

4. Bernd & Hilla Becher

Een van de meest bijzondere kunstenaarsduo’s is toch wel het Becher-echtpaar. Ze fotografeerden veertig jaar lang de architectuur van de industrialisatie in het Ruhrgebied. Op het eerste gezicht niet het meest romantische onderwerp, maar hun aanpak leidde wel tot een nieuwe stroming in de fotografie – met volgers als Thomas Ruff en Andreas Gursky. Ze hielden er een strak werkethos op na, waar vroeg opstaan en precisiewerk tot de norm behoorden. Dat de Bechers daar beide gedurende zo vele jaren het belang van inzagen getuigt volgens ons van echte liefde. Voor de kunst, net als voor elkaar.

 

Portret Bernd en Hilla Becher ©Laurenz Berges

Portret Bernd en Hilla Becher ©Laurenz Berges

 

Bernd en Hilla Becher, Gas Tanks (1982-93)

Bernd en Hilla Becher, Gas Tanks (1982-93)

 

5. Frida Kahlo & Diego Rivera

Frida en de oudere kunstenaar Diego waren woeste geliefden – hun relatie was intens en ingewikkeld. Ze hadden een open relatie. ‘In mijn leven waren twee grote ongelukken. Een was het ongeluk met de trolley en dat andere was Diego. Diego was de ergste,’ zei Kahlo.

 

Frida Kahlo and Diego Rivera

Frida Kahlo, Diego And I (1949)

 

Frida Kahlo and Diego Rivera

Frida Kahlo and Diego Rivera

 

6. James Joyce & Nora Barnacle

‘Jij, vreemd lief meisje! En toch schrijf je me om te vragen of ik genoeg van je heb! Ik zal je nooit moe worden, schat…’ Aldus schrijver James Joyce aan zijn latere vrouw Nora Barnacle in 1909.

tumblr_ni9lxgeyVX1thlg25o1_500

7. Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin

Liefde op het eerste gezicht. Toen Inez en Vinoodh elkaar ontmoeten, was het gelijk raak. Toch duurde het even voordat ze naast een professionele ook een liefdesrelatie kregen. Ze waren allebei nog gebonden. Toen hun carrière een vlucht nam, verhuisden ze naar New York en trouwden  daar in 1999. Hun 10-jarige zoon Charles Star – ook al fotogeniek – straalt op hun Instagram-account, dat al meer dan 285.000 volgers kent.

Me-Kissing-Vinoodh-Eternally-H

8. Charles & Ray Eames

Een klassiek liefdesverhaal: Charles Eames was hoofd van de afdeling Industrieel Ontwerp, waar Ray Kaiser als student beeldende kunst rondliep. Charles Eames scheidde vliegensvlug van zijn vrouw nadat hij Ray ontmoette en hij zegde zijn baan op. De romantiek spatte er vanaf toen Charles in een liefdesbrief Ray ten huwelijk vroeg: ‘Dear Miss Kaiser. I’m 34 years (almost) old, single (again) and broke. I love you very much and would like to marry you very very soon.’ Ray zei ja. Een maand later trouwden ze.

 

Charles and Ray Eames posing with chair bases

Charles and Ray Eames posing with chair bases © Eames Office LLC

 

Charles Eames’ proposal letter, 1941

Charles Eames’ proposal letter, 1941

 

9. Gilbert & George

Hun bekendste werk is een foto die Gilbert the Shit and George the Cunt heet. Te zien is  het kunstenaarsduo, strak in pak.  ‘Ze mochten ons allerlei bijnamen geven, maar niet voordat we dat zelf al hadden gedaan,’ zegt George.  Ze zijn getrouwd, al is het meer een ‘formaliteit’ zegt George, ‘Voor als iemand doodgaat,’ maakt Gilbert af.

 

George the Cunt and Gilbert the Shit

Gilbert & George, George the Cunt and Gilbert the Shit (1969)

 

10. Jean-Michel Basquiat & Suzanne Mallouk

Suzanne Mallouk werd al de ’the widow Basquiat’ genoemd toen hij nog leefde. Ze was zijn muze, zijn moeder, zijn geliefde, en moest een hels gevecht leveren niet alleen de relatie maar ook de destructieve Jean-Michel (‘Jean always did drugs, he never stoppedlevend te houden. In haar boek Widow Basquiat beschrijft ze hun obsessieve, pijnlijke verbond: ‘I always took him in. I’d convince myself that I wouldn’t but then he’d appear with the resigned look of someone accustomed to being turned away – a boy without a friend.’ Basquiat overleed aan een overdosis in 1988.

11-basquiat-01.w1200.h630
img_1750 (1)

Nog meer (soms tijdelijke) kunstenaarsduo’s:
Auguste Rodin & Camille Claudel, Jackson Pollock & Lee Krasner, Jean Claude & Christo, Picasso & Dora Maar, Scheltens & Abbenes, Jasper Johns & Robert Rauschenberg

Reacties op For the Love of Art (and each other)

Peter
aa
laat een reactie achter

Uw beoordeling