Categorie: Favorieten van See All This

Viktor & Rolf – Van Gogh Girls

19 april 2017

In See All This #5 staat een uitgebreid interview met modeontwerpers Viktor en Rolf. In aanvulling daarop kijken we ook even terug naar deze ARTtube-video, over hun ‘Van Gogh Girls’.

Viktor Horsting (1969) en Rolf Snoeren (1969) staan bekend om hun conceptuele haute couture en onorthodoxe modeshows. Ze deinzen er niet voor terug om hun hele collectie laag voor laag op één enkel model te tonen, hun kleding in dichte mist te presenteren, een modeshow online te laten plaatsvinden of modellen met complete geluids-en lichtinstallaties op hun schouders de catwalk op te sturen. Met hun conceptuele collecties bevinden ze zich regelmatig op het grensvlak tussen mode en kunst.

Voor de haute couture collectie spring/summer 2015 lieten Viktor & Rolf zich inspireren op de rauwe energie van Vincent van Goghs verbeeldingen van het platteland. Dit is ondermeer te zien in de strohoeden en de bloemenmotieven. De strohoeden vormen een surrealistische knipoog naar het plattelandsleven en fuseren uiteindelijk met de vormen van de kleding, waarbij de hoed en de jurk één worden. Alle stoffen werden door VLISCO geproduceerd met op authentieke batik geïnspireerde verf- en printtechnieken.

Tijdens de Paris Fashion Week kocht kunstverzamelaar Han Nefkens drie creaties, de Van Gogh Girls, uit de haute couture collectie spring/summer 2015 van Viktor&Rolf aan. Deze ontwerpen werden geschonken aan Museum Boijmans Van Beuningen. Dankzij Fashion on the Edge, het bijzondere samenwerkingsverband tussen Museum Boijmans Van Beuningen, Han Nefkens en José Teunissen krijgen vernieuwende modeontwerpers al jaren een platform om hun werk te tonen aan een groot publiek.

 


Erwin Olaf: The Making Of

19 april 2017

In See All This #5 vind je een diepgaand interview met fotograaf Erwin Olaf, over geheime genoegens en ouder worden. Een mooie gelegenheid om ook eens deze ARTtube-video terug te kijken, waarin het proces van de opdracht en de totstandkoming van de kunstwerken van Erwin Olaf in beeld wordt gebracht – aan de hand van een project van De Lakenhal in Leiden.

Vanaf de 16de tot in de 19de eeuw is het beleg en ontzet van Leiden in menig historiestuk verbeeld. Maar in de 20ste eeuw verdween het historiestuk als artistiek genre. Museum De Lakenhal en Universiteit Leiden vroegen fotograaf Erwin Olaf om deze traditie nieuw leven in te blazen. Zijn 21ste-eeuwse artistieke interpretatie van Leidens Ontzet (3 oktober 1574) kreeg vorm in een monumentaal historiestuk, een serie portretten en twee stillevens. Deze video brengt het proces van de opdracht en de totstandkoming van de kunstwerken in beeld.


Celluloid

17 oktober 2016

Curator Jaap Guldemond vertelt over de achtergronden van de tentoonstelling Celluloid, die aansluit bij één van de belangrijkste functies van EYE: het beheren en behouden van een enorme collectie filmerfgoed. Ook komen kunstenaars Tacita Dean en Sandra Gibson & Luis Recoder aan het woord over hun werk. In een tijd van bijna totale digitalisering van het bewegend beeld vestigen de kunstenaars in deze internationale groepstentoonstelling de aandacht in hun werk juist op de materiële eigenschappen van film. Gebruikmakend van 16mm of 35mm filmmateriaal en de daarbij behorende filmapparaten blazen de filmmakers en kunstenaars het analoge, tastbare celluloid nieuw leven in.