Categorie: Hoogtepunten uit de Collectie Nederland

Henry Moore: Wall Relief No. 1

19 april 2017

Henry Moore’s Wall Relief No.1, vlakbij Rotterdam Centraal Station, is uniek in het oeuvre van de kunstenaar: het is zijn enige werk in baksteen.

Het bakstenen Wall Relief No.1 dat sinds 1955 de gevel van het voormalige Bouwcentrum siert, is een ontwerp van Henry Moore. De wand is bekleed met circa 16.000 handgemaakte bonte klinkers, die op maat gehakt zijn en daarna in wild verband tot een reliëf zijn samengevoegd. Twee meestermetselaars zijn, verspreid over ongeveer vier maanden, samen 1.200 uur met de klus bezig geweest.

In 2010 is het voormalige Bouwcentrum, toen Weenapoint geheten, gesloopt. Inmiddels is daar kantoortoren First Rotterdam verrezen en is Wall Relief No.1 na een korte afwezigheid weer teruggeplaatst.

Architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout vertelt in deze video over de geschiedenis van het werk.


Dit is het Kröller-Müller Museum

19 april 2017

Benieuwd wat het Kröller-Müller Museum je allemaal biedt? In deze video word je meegenomen in de bestaansgeschiedenis van het museum. Met behulp van oude filmbeelden, archiefmaterialen en animaties wordt een beeld geschetst van de unieke ontstaansgeschiedenis van het Kröller-Müller Museum en de collectie.

 


Gispen in Huis Sonneveld

17 oktober 2016

Film over de restauratie en herstoffering van twee stalen buisfauteuils en een glazen salontafel van Gispen. Deze meubels hebben tot de jaren vijftig in de woonkamer van Huis Sonneveld in Rotterdam gestaan. De meubels zijn unica en werden in 1932 speciaal door de firma Gispen voor de familie Sonneveld gemaakt. Een van de twee stoelen is van 10 september tot en met 26 februari 2017 te zien in de tentoonstelling Gispen Specials – De klant is koning in Museum Boijmans van Beuningen.


Joris Laarman – Makerchair

17 oktober 2016

In de serie Makerchairs van Joris Laarman verkent hij de mogelijkheden van verschillende technieken in combinatie met puur handwerk. Het Groninger Museum heeft met behulp van een 3D-printer de puzzle chair uit deze serie in elkaar gezet. Omdat de stoel open source is vrijgegeven door Joris Laarman, hebben wij deze kunnen downloaden en printen!


Tijdreizen door de collectie: de terugkeer van de schilderkunst

17 oktober 2016

In 400 jaar reis je door de collectie van de Oude Meester Cornelis van Haarlem naar Sandro Chia, een zogeheten Italiaanse ‘Transavantgardist’. Maar wat hebben hun schilderijen eigenlijk met elkaar te maken?

Niets. Ja, behalve dan dat oud directeur Wim Beeren ze indertijd tegelijk voor de aankoopcommissie presenteerde en met het ene schilderij de aankoop van het andere legitimeerde.

Oude, figuratieve kunst was in de tweede helft van de jaren zeventig niet interessant voor een directeur die van Museum Boijmans Van Beuningen een bolwerk van moderne en eigentijdse kunst wilde maken. Beeren kocht bij voorkeur abstracte monumentale sculpturen van Amerikaanse kunstenaars.

Toen brak echter het tijdperk aan van de Nieuwe Wilde Schilders uit Duitsland en de Italiaanse Transavantgardisten die de Oude Schilderkunst ineens in een nieuw daglicht stelden. De kunstgeschiedenis werd herschreven. En Jeroen Giltaij, net benoemd tot conservator oude kunst, was erbij.