Categorie: ARTtubes Greatest Hits

Panamarenko Universum

19 april 2017

Panamarenko (1940) is kunstenaar, uitvinder, technieker, wiskundige, filosoof en visionair. En dat alles tegelijk. Panamarenko Universum was de grote en eenmalige terugkeer van Panamarenko naar zijn geboortestad Antwerpen.

Panamarenko is kunstenaar, uitvinder, technieker, wiskundige, filosoof en visionair. En dat alles tegelijk. Hij maakt zwevende constructies, vliegende rugzakken, helikopters met pedalen, zeppelins, meikevers, onderzeeërs en wandelende kippen. Hij organiseert happenings in Antwerpen. Hij bedenkt een mechanisme voor de vleugelbeweging, nog voor wetenschappers het ontdekken bij een insect. Hij formuleert een geloofwaardig idee voor de aansturing van ruimteschepen. In 2005, op zijn vijfenzestigste verjaardag, kondigde hij het einde van zijn artistieke loopbaan aan. Even bondig als onverwacht klonk het per fax: ‘Het is 2005 en ik ben 65. Ik ga met alle activiteiten stoppen. Vele groeten. Panamarenko.’

De tentoonstelling Panamarenko Universum liet zien hoe en waarom de kunstenaar uitgroeide tot een icoon van de naoorlogse Europese avant-garde. Ruim veertig belangrijke sleutelwerken werden aangevuld met tekeningen, objecten, maquettes en edities. Daarnaast was er ook aandacht voor Panamarenko’s happenings uit de jaren 60, zijn natuurwetenschappelijke inzichten en zijn artistieke statements.


Ed Atkins – Recent Ouija

19 april 2017

In deze video vertelt Britse kunstenaar Ed Atkins over hoe hij werkt aan digitale videoprojecties, soundscapes, tekeningen en prints voor zijn tentoonstelling in het Stedelijk Museum.

Britse kunstenaar Ed Atkins (1982, Oxford) ontwierp een environment van digitale videoprojecties, soundscapes, tekeningen en prints voor het Stedelijk Museum Amsterdam. Een totaal-installatie waarin de bezoeker wordt ondergedompeld. De kijker wordt meegenomen op een reis waarin de relatie tussen de echte en virtuele wereld centraal staat. Atkins’ hyperreële wereldbeeld confronteert de kijker met existentiële vragen over het lichaam, liefde en sterfelijkheid.


Anton Corbijn

19 april 2017

In deze video deelt wereldberoemd fotograaf Anton Corbijn bijzondere verhalen achter de bekende foto’s van onder meer U2, Depeche Mode, David Bowie en Ai Weiwei. Hoe ontwikkelde hij zich van muziekliefhebber tot succesvol fotograaf en veelzijdig kunstenaar?

Naar aanleiding van de zestigste verjaardag van fotograaf Anton Corbijn (Strijen, 1955) organiseerden het Gemeentemuseum en het Fotomuseum Den Haag in 2015 een overzicht van zijn oeuvre. Met twee tentoonstellingen op twee locaties brachten de musea een eerbetoon aan één van ’s werelds meest vooraanstaande portretfotografen.

Het Gemeentemuseum liet in HOLLANDS DEEP zien hoe Corbijn zich in veertig jaar ontwikkelde van muziekliefhebber tot succesvol fotograaf en veelzijdig kunstenaar. Het ernaast gelegen Fotomuseum Den Haag toonde in de tentoonstelling 1-2-3-4 foto’s van bands en musici waar Corbijn al lange tijd mee werkt of heeft gewerkt en waarbij de relatie tussen de fotograaf en de muziekwereld centraal staat.


Jasper Krabbé | Telg uit een kunstenaarsfamilie

17 oktober 2016

Met de tentoonstelling Mono no aware liet Jasper Krabbé in Museum Jan Cunen (Oss) een grote hoeveelheid recent werk zien. Muren vol tekeningen van uiteenlopend formaat toonden de hoge productiviteit van de kunstenaar. Speciaal voor deze tentoonstelling legt Krabbé in een korte film uit hoe hij als telg van een bekende kunstenaarsfamilie functioneert. In de film gaat hij in op zowel de voor- als nadelen daarvan en volgen we Krabbé in aanloop naar de tentoonstelling.

Los van modes of tijdsgeest ontwikkelde Krabbé zijn kenmerkende beeldtaal: poëtische, tijdloze, intieme voorstellingen van herinneringen aan plaatsen, personen en gebeurtenissen. Zijn werk geeft blijk van een liefde voor het ambacht en een verfijnd gevoel voor kleur. Maar bovenal spreekt er een zacht soort melancholie uit.


De oase van Matisse

17 oktober 2016

Nieuwsgierig waar Matisse zijn inspiratie vandaan haalde? Welke ontwikkeling hij als kunstenaar doormaakte? Hoe zijn cut-outs tot stand kwamen? Drie medewerkers van het Stedelijk Museum onthullen alle geheimen, ondersteund door uniek archiefbeeld.


De valse Vermeers van Van Meegeren

17 oktober 2016

In 1937 kocht de directeur van museum Boymans, het latere museum Boijmans Van Beuningen, Dirk Hannema een nieuw ontdekt werk van de zeventiende-eeuwse meester Johannes Vermeer (1632-1675).

Het schilderij getiteld De Emmaüsgangers werd door heel kunsthistorisch Nederland bejubeld. De ontdekker van het schilderij, de gerenommeerde kunsthistoricus Abraham Bredius, noemde het schilderij zelfs hét meesterwerk van Vermeer. Na de oorlog bleek dat de vervaardiger van De Emmaüsgangers niet Johannes Vermeer, maar Han van Meegeren (1889-1947) was. Deze twintigste-eeuwse kunstschilder werd gearresteerd op verdenking van collaboratie, omdat hij een kunstwerk aan de Duitse rijksminister Göring had verkocht. Om aan deze straf te ontkomen bekende Van Meegeren dat hij het bewuste schilderij, Christus en de overspelige vrouw, en enkele andere ‘Vermeers’, waaronder de beroemde Emmaüsgangers, had vervalst. Han van Meegeren wist het tijdens zijn rechtszaak zo te spelen dat hij niet als oplichter de boeken inging, maar als miskende kunstenaar die de elitaire ‘kunstkenners’ van Nederland had misleid.