Panamarenko Universum

Duur 14:33

Panamarenko (1940) is kunstenaar, uitvinder, technieker, wiskundige, filosoof en visionair. En dat alles tegelijk. Panamarenko Universum was de grote en eenmalige terugkeer van Panamarenko naar zijn geboortestad Antwerpen.

Panamarenko is kunstenaar, uitvinder, technieker, wiskundige, filosoof en visionair. En dat alles tegelijk. Hij maakt zwevende constructies, vliegende rugzakken, helikopters met pedalen, zeppelins, meikevers, onderzeeërs en wandelende kippen. Hij organiseert happenings in Antwerpen. Hij bedenkt een mechanisme voor de vleugelbeweging, nog voor wetenschappers het ontdekken bij een insect. Hij formuleert een geloofwaardig idee voor de aansturing van ruimteschepen. In 2005, op zijn vijfenzestigste verjaardag, kondigde hij het einde van zijn artistieke loopbaan aan. Even bondig als onverwacht klonk het per fax: ‘Het is 2005 en ik ben 65. Ik ga met alle activiteiten stoppen. Vele groeten. Panamarenko.’

De tentoonstelling Panamarenko Universum liet zien hoe en waarom de kunstenaar uitgroeide tot een icoon van de naoorlogse Europese avant-garde. Ruim veertig belangrijke sleutelwerken werden aangevuld met tekeningen, objecten, maquettes en edities. Daarnaast was er ook aandacht voor Panamarenko’s happenings uit de jaren 60, zijn natuurwetenschappelijke inzichten en zijn artistieke statements.

Art Tube
Door: M HKA
Gepubliceerd op: 19/04/2017
Tags: Antwerpen / Panamarenko / universum
deel deze video